Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ONDERWIJS

Laatste nieuws

Eerste paal scholencluster Donker Curtiusstraat

12 november 2021
Wat een feestelijk moment! Woensdag 10 november sloeg de Haagse onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer onder toeziend oog van een delegatie kinderen en genodigden symbolisch de eerste paal van het nieuw te verrijzen scholencluster aan de Donker Curtiusstraat.
Verder lezen ›

Meer collectieve slagkracht door verdergaande onderwijssamenwerking

28 oktober 2021
Donderdag 7 oktober werd de eerste Sectorrapportages gepubliceerd. Naar aanleiding van deze rapportage vertelt een aantal bestuurders over de thema's in hun regio die op dit moment aandacht verdienen. Ingrid de Bonth, vicevoorzitter van het college van bestuur van Lucas Onderwijs, pleit voor verdergaande onderwijssamenwerking.
Verder lezen ›

VMBOpen bustour groot succes

14 oktober 2021
Vrijdag 8 oktober vond de VMBOpen bustour weer plaats. Acht vmbo-scholen openden hun deuren voor maar liefst 500 achtstegroepers met een vmbo-pre-advies. Tijdens een intensieve, leerzame dag maakten de leerlingen kennis met de verschillende mogelijkheden die het vmbo te bieden heeft.
Verder lezen ›

Uitnodiging webinar Groepsdynamisch werken in het onderwijs

13 oktober 2021
Dinsdag 2 november organiseert de LucasAcademie voor leerkrachten in het voortgezet onderwijs het webinar Groepsdynamisch werken in het onderwijs. In dit webinar gaat Ivo Dokman in op wat er nodig is om groepsdynamiek goed in kaart te brengen én positief bij te sturen.
Verder lezen ›

Aangepaste openingstijden tijdens herfstvakantie

12 oktober 2021
Vanaf maandag 18 tot en met vrijdag 22 oktober is het herfstvakantie. Tijdens deze week heeft Lucas Onderwijs aangepaste openingstijden.
Verder lezen ›

Tim Akkerman zingt ‘Wij gaan weer naar school'

31 augustus 2021
Deze week zijn onze scholen weer begonnen. Op basisschool de Fontein in Den Haag begon het schooljaar wel heel bijzonder: Tim Akkerman luidde hier het nieuwe schooljaar in met een live optreden van het liedje 'Wij gaan weer naar school'! Het optreden op het schoolplein markeerde het begin van de Maand van de Veilige Schoolomgeving. 
Verder lezen ›

Aangepaste openingstijden tijdens zomervakantie

16 juli 2021
De zomervakantie is begonnen! Na een bijzonder en enerverend schooljaar hét moment om uit te rusten en weer op te laden. Thuis, tijdens dagjes uit of misschien op vakantie wat verder weg. Tot en met 27 augustus zijn de scholen gesloten. Ook Lucas Onderwijs heeft tijdens de zomervakantie aangepaste openingstijden en bereikbaarheid.

Verder lezen ›

Fusie Scholengroep Den Haag Zuid-West en Lucas Onderwijs definitief

28 juni 2021
De voorgenomen bestuursoverdracht van de scholen van Scholengroep Den Haag Zuid-West (SGDHZW) aan Lucas Onderwijs is definitief. Alle partijen die in moesten stemmen met de fusie, hebben dat gedaan en ook de minister van Onderwijs heeft goedkeuring verleend. Daarmee is de bestuursoverdracht per 1 augustus 2021 een feit.
Verder lezen ›

Jaarverslag 2020: een bijzonder jaar

22 juni 2021
Het jaar 2020 heeft ons als samenleving en ook als onderwijsveld zeer op de proef gesteld. Wie in 2019 zou hebben voorspeld dat scholen wekenlang gesloten zouden zijn, dat eindexamens en eindtoetsen zouden vervallen en dat leraren via livestream hun lessen zouden geven, zou niet serieus genomen zijn. Toch werd dit alles in 2020 onze werkelijkheid.
Verder lezen ›

Regionale aanbesteding externe inhuur

08 juni 2021
Het is inmiddels een bekend probleem voor de meeste scholen: de uitval van leraren en de daaropvolgende zoektocht naar goede vervanging. Om die reden sloegen Lucas Onderwijs en 28 schoolbesturen in de regio’s Rotterdam en Den Haag in 2020 de handen ineen voor een gezamenlijke aanbesteding van de inhuur van leraren, leraar-ondersteuners en onderwijsassistenten in het basisonderwijs en het speciaal onderwijs. Gezamenlijk doel: de borging van de kwaliteit van het onderwijs, ook met de inzet van externe partijen.
Verder lezen ›

Aangepaste openingstijden tijdens meivakantie

23 april 2021
Van 26 april tot en met 7 mei zijn onze scholen gesloten vanwege meivakantie. Ook het bestuursbureau heeft aangepaste openingstijden.
Verder lezen ›

Arjan van der Meij Natuurkundedocent van het Jaar 2021

23 april 2021
Arjan van der Meij, docent natuurkunde aan De Populier in Den Haag, is door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) uitgeroepen tot Natuurkundedocent van het Jaar 2021! Arjan ontving de prijs tijdens het online-congres FYSICA 2021 op vrijdag 16 april.
Verder lezen ›

Nieuwbouw voor De Oase, SBO Pastoor van Ars en Hofstad Mavo Havo

18 maart 2021
Basisschool De Oase, SBO Pastoor van Ars en Hofstad Mavo Havo krijgen nieuwbouw! Woensdagmiddag 17 maart ondertekende Lucas Onderwijs samen met de gemeente Den Haag de aanneemovereenkomst voor nieuwbouw met aannemer De Vries en Verburg. De oplevering van het complex is voorzien begin 2023.
Verder lezen ›

Ouderraadpleging gesloten

08 maart 2021
NB De ouderraadpleging is gesloten. U kunt het formulier niet meer invullen.

 

Bij een fusie binnen het onderwijs moeten de betreffende schoolbesturen alle ouders in de gelegenheid stellen om hun visie kenbaar te maken. In deze ‘ouderraadpleging’ kunt u, als ouder/verzorger van een leerling van een van de scholen van Scholengroep Den Haag Zuid-West of Lucas Onderwijs, aangeven wat u van de voorgenomen fusie tussen Scholengroep Den Haag Zuid-West en Lucas Onderwijs vindt.
Verder lezen ›

Haalbaarheidsonderzoek fusie Scholengroep Den Haag Zuid‐West en Lucas Onderwijs positief afgerond

08 maart 2021
Het haalbaarheidsonderzoek naar de bestuursoverdracht van de scholen van Stichting Scholengroep Den Haag Zuid West (SGDHZW) naar Lucas Onderwijs is afgerond met een positief resultaat. De beoogde fusie is hiermee een stap dichterbij.
Verder lezen ›

Aangepaste openingstijden in voorjaarsvakantie

19 februari 2021
Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 feberuari is het voorjaarsvakantie. De scholen zijn dan gesloten. Ook Lucas Onderwijs heeft aangepaste openingstijden. 
Verder lezen ›

Koning brengt verrassingsbezoek aan Montaigne Lyceum

12 februari 2021
Donderdag 11 februari bracht koning Willem-Alexander een verrassingsbezoek aan het Montaigne Lyceum in Den Haag. De koning sprak uitgebreid met examenleerlingen en leraren over het onderwijs tijdens de coronacrisis.
Verder lezen ›

Lucas Onderwijsprijs: hart voor het onderwijs

07 januari 2021
Oscar Demesmaeker (voormalig directeur van basisschool ’t Palet) en Fons Loogman (voormalig regiodirecteur Delft) kregen op 4 januari de Lucas Onderwijsprijs 2020 uitgereikt. Zij kregen de prijs voor hun uitzonderlijke inzet voor en bijdrage aan het onderwijs gedurende hun gehele carrière.
Verder lezen ›

Aangepaste openingstijden tijdens kerstvakantie

17 december 2020
Lichtpunten. Juist in de uitdagende tijd waarin we ons nu bevinden, is het van essentieel belang om steeds opnieuw lichtpunten te blijven vinden. De kerstperiode nodigt ons uit om het licht te vieren en te ontspannen. Tijdens de kerstvakantie heeft Lucas Onderwijs aangepaste openingstijden.
Verder lezen ›

Meld je uiterlijk 15 januari aan: Kom jij de GMR PO versterken?

27 november 2020
Heb je affiniteit met het basisonderwijs en wil je graag meepraten in de GMR PO? Wij zijn op zoek naar nieuwe leden! We hebben per direct ruimte voor 4 leden in de oudergeleding en 4 leden in de personeelsgeleding. Kom jij de GMR PO versterken?
Verder lezen ›

De schatkamer van Lucas

26 november 2020
De LucasAcademie bestaat 15 jaar. 15 jaar pionieren, inspireren en samen leren. Het leverde een schat aan kennis en ervaring op. Kennis en ervaringen die we graag met jullie delen in De schatkamer van Lucas.
Verder lezen ›

Gymzaal 't Palet eerste ‘digitale' gymzaal met twee beamers

28 oktober 2020

Lucas Onderwijs wil onderwijs bieden waarin kinderen de ruimte krijgen en uitgedaagd worden om hun talenten te verkennen, te ontwikkelen en in te zetten. Basisschool ‘t Palet heeft haar gymzaal omgetoverd tot een eigentijdse, moderne plek die kinderen uitdaagt bewegend te leren. 
Verder lezen ›

Ouderraadpleging gesloten

02 oktober 2020
NB De ouderraadpleging is gesloten. U kunt het formulier niet meer invullen. 

 

Bij een fusie binnen het onderwijs moeten de betreffende schoolbesturen alle ouders in de gelegenheid stellen om hun visie kenbaar te maken. In deze ‘ouderraadpleging’ kunt u, als ouder van een leerling van een van de scholen van SSVOZ of Lucas Onderwijs, aangeven wat u van de voorgenomen fusie tussen SSVOZ en Lucas Onderwijs vindt.
Verder lezen ›

Intentieovereenkomst fusie Scholengroep Den Haag Zuid-West en Lucas Onderwijs

01 oktober 2020
Stichting Scholengroep Den Haag Zuid-West en Lucas Onderwijs verkennen de komende periode de mogelijkheden voor een fusie. Hiertoe ondertekenden de beide besturen een intentieovereenkomst. Beide besturen beogen met de samenvoeging het onderwijsaanbod in Den Haag te versterken.
Verder lezen ›

Voornemen fusie SSVOZ met Lucas Onderwijs

01 oktober 2020
Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer (SSVOZ) wordt per 1 januari 2021 onderdeel van Lucas Onderwijs, dat is de intentie van beide schoolbesturen. Dit werd donderdag 1 oktober bekendgemaakt.
Verder lezen ›

Extra inzet voor aanpak lerarentekort

20 juli 2020
Donderdag 9 juli is een belangrijke stap gezet in de aanpak van het lerarentekort in Den Haag. Vertegenwoordigers van onderwijspartijen uit Den Haag, de gemeente Den Haag en de ministers Slob en Van Engelshoven (OCW) ondertekenden het convenant voor meer inzet tegen het lerarentekort.
Verder lezen ›

Aangepaste openingstijden tijdens zomervakantie

15 juli 2020
Ontspannen aan het strand, een picknick in het park, met een goed boek in de tuin. Wat verder weg, dagjes uit of lekker thuis. De zomervakantie is hét moment om uit te rusten en weer op te laden. De scholen zijn dan gesloten. Ook Lucas Onderwijs heeft van 27 juli tot en met 21 augustus aangepaste openingstijden.
Verder lezen ›

Jaarverslag 2019

22 juni 2020
Onze scholen bieden – in samenwerking met ouders en maatschappelijke partners – het best denkbare onderwijs, afgestemd op de leerlingpopulatie. Met elkaar maken we elke dag weer het verschil voor de leerlingen die aan onze zorg zijn toevertrouwd.
Verder lezen ›

Ook het voortgezet onderwijs gaat weer naar school!

04 juni 2020
Sinds dinsdag 2 juni zijn al onze scholen voor voortgezet onderwijs weer open. In aangepaste vorm konden de docenten ook deze leerlingen weer welkom heten. 
Verder lezen ›

We mogen weer!

18 mei 2020
Maandag 11 mei gingen al onze basisscholen weer van start. Leerlingen, ouders, leerkrachten: iedereen was blij dat de deuren weer open mochten!
Verder lezen ›

Koninklijk bezoek voor basisschool De Fontein

16 april 2020 - Lucas Onderwijs
Woensdag 15 april bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan basisschool De Fontein om te kijken hoe leraren, leerlingen en hun ouders omgaan met lesgeven en les krijgen via de computer als gevolg van de coronacrisis. De koning toonde zich onder de indruk van hoe leraren, ouders en kinderen zich door de nieuwe situatie slaan.
Verder lezen ›

Aangepaste openingstijden tijdens voorjaarsvakantie

19 februari 2020
Van maandag 24 tot en met vrijdag 28 februari is het voorjaarsvakantie. De scholen zijn dan gesloten. Ook Lucas Onderwijs heeft aangepaste openingstijden.
Verder lezen ›

De nood is hoog: tijd voor Actie in perspectief

27 januari 2020 - Lucas Onderwijs
Maandagmiddag 27 januari boden de gezamenlijke besturen voor primair onderwijs en de gemeente Den Haag het noodplan Actie in perspectief aan minister Slob aan. Het conceptplan – dat tot stand kwam met betrokkenheid van het ministerie van OCW en de inspectie – omvat een pakket noodmaatregelen om het lerarentekort aan te pakken.
Verder lezen ›

Podcast: Lucas Onderwijs en de kunst van het veranderen

10 januari 2020 - Lucas Onderwijs
Meesterwerk maakte een podcast over het boek Lucas Onderwijs en de kunst van het veranderen. In deze podcast vertellen drie (mede)schrijvers Rosa du Pre, Koos Eichorn en Frans Schouwenberg meer over het boek en de achtergronden.
Verder lezen ›

Lucas Onderwijs en de kunst van het veranderen

06 januari 2020 - Lucas Onderwijs
Maandag 6 januari presenteerde Lucas Onderwijs tijdens haar nieuwjaarsreceptie het boek Lucas Onderwijs en de kunst van het veranderen. Met dit boek willen we scholen die de ambitie hebben hun onderwijs eigentijds in te richten, concrete voorbeelden en handvatten bieden.
Verder lezen ›

Lucas Onderwijs wenst u fijne feestdagen

16 december 2019 - Lucas Onderwijs
Met kerst staan we even stil. Nemen we de tijd om terug te blikken en te bezinnen. Om daarna te vieren. Vooruit te kijken en te proosten op de toekomst. Van maandag 23 december tot vrijdag 3 januari zijn wij en onze scholen gesloten.  
Verder lezen ›

Leraar van buiten: informatieavond over werken in het basisonderwijs

18 november 2019
Een baan waarin geen dag hetzelfde is? Waarin veel ruimte is voor creativiteit? Waarin jij op positieve wijze het verschil kan maken in hoe kinderen de wereld én zichzelf zien? Dat is werken in het basisonderwijs! Nog geen ervaring in het onderwijs, maar lijkt het je wel wat onze nieuwe collega te worden? Kom naar de informatieavond op maandag 25 november.
Verder lezen ›

Inschrijving ITEM sluit 20 november

11 november 2019 - Lucas Onderwijs
Van 22 tot en met 24 januari 2020 vindt de ITEM-BETT conferentie & studiereis van Lucas Onderwijs plaats. De reis staat in het teken van de vraag hoe we eigentijdse technologie kunnen inzetten om het leren van leerlingen van 4 tot 18 jaar aantrekkelijker en beter te maken. Meld je nu aan!
Verder lezen ›

Standpunt bestuur inzake onderwijsstaking 6 november

04 november 2019 - Lucas Onderwijs
Het college van bestuur is teleurgesteld over het resultaat dat bonden, PO-Raad, VO-raad en minister afgelopen vrijdag zijn overeengekomen. In het convenant wordt gesproken over 460 miljoen euro incidenteel extra geld voor 2020 en 2021. Het bestuur leest in het convenant niet de erkenning dat er in het onderwijs echt iets fundamenteels aan de hand is dat vraagt om structurele verbeteringen.
Verder lezen ›

Doe mee met de Open Schoolweek

14 oktober 2019 - Lucas Onderwijs
Denk jij na over een baan in het basisonderwijs, maar twijfel je nog? Wil je graag eens een dag meekijken op een basisschool en ervaren hoe werken in het onderwijs kan zijn? Doe in de week van 28 oktober mee met de Open Schoolweek en maak een afspraak met een van onze scholen!
Verder lezen ›

Aangepaste openingstijden tijdens herfstvakantie

14 oktober 2019 - Lucas Onderwijs
De herfstvakantie staat voor de deur. Van maandag 21 tot vrijdag 25 oktober zijn de scholen gesloten. Ook Lucas Onderwijs heeft deze dagen aangepaste openingstijden. Bij de receptie is dagelijks van 08.00 tot 12.00 uur iemand aanwezig. Vanaf 12.00 uur ’s middags zijn de afdelingen telefonisch bereikbaar.
Verder lezen ›

Klimaatscholier Sara in New York voor UN Climate Change Summit

09 oktober 2019 - Lucas Onderwijs
Van 20 tot en met 25 september 2019 maakte Sara deel uit van de Nederlandse delegatie bij de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (UN Climate Change Summit). Samen met onder andere minister-president Mark Rutte en minister Sigrid Kaag, reisde Sara af naar New York. Hier maakte zij zich hard voor een grotere betrokkenheid van jongeren bij het klimaatbeleid.
Verder lezen ›

Inschrijving ITEM-BETT geopend

26 september 2019 - Lucas Onderwijs
Van woensdag 22 tot en met vrijdag 24 januari 2020 organiseert Lucas Onderwijs opnieuw de ITEM-BETT conferentie & studiereis in Londen. Tijdens deze reis ligt de nadruk op de vraag hoe eigentijdse technologie het leren van leerlingen van 4 tot 18 jaar aantrekkelijker en beter kan maken. Ga je met ons mee?
Verder lezen ›

Word jij onze nieuwe collega?

16 september 2019 - Lucas Onderwijs
Leraar worden in het Haagse basisonderwijs... Misschien denk je er al een tijdje over na of misschien is het nog een pril idee. Tijdens een informatieavond op woensdag 2 oktober vertellen we je graag meer over dit prachtige vak. Kom jij ook?
Verder lezen ›

Jaarverslag 2018

08 juli 2019 - Lucas Onderwijs
Lucas Onderwijs als bestuur, en elke afzonderlijke school daarbinnen, wil haar leerlingen het best mogelijke onderwijs bieden opdat zij zich kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste, verantwoordelijke en kansrijke burgers. Ook in 2018 hebben wij ons hier met plezier en passie voor ingezet.
Verder lezen ›

Kwaliteitsbeleid Lucas Onderwijs

17 juni 2019 - Lucas Onderwijs
Onder het motto “Samen elke dag een beetje beter” werken we dagelijks met elkaar aan het best denkbare onderwijs voor onze leerlingen. Kwaliteit en kwaliteitsbewaking zijn hierbij van groot belang.
Verder lezen ›

Gezocht: talent voor goed onderwijs

20 mei 2019 - Lucas Onderwijs
Overweeg jij om het onderwijs in te gaan? Wil jij weleens een kijkje nemen in de keuken van het onderwijs?  Dan wil je het Haags Onderwijsfestival op dinsdag 28 mei niet missen!
Verder lezen ›

Hoe draag jij bij aan de Participatiewet?

15 januari 2019 - Lucas Onderwijs
Op de praktijkscholen en het VSO (ZML) is een groot aantal leerlingen dat met hun handen leert werken en zo een vak leert. Helaas is nog lang niet voor al deze jongeren een baan. Om hier aandacht voor te vragen, maakte Lucas Onderwijs een filmpje. Kijk mee en vraag je af: hoe ga ik bijdragen?
Verder lezen ›

Denk mee met OCW

28 oktober 2018 - Lucas Onderwijs
Het ministerie van OCW organiseert vier keer per jaar een 'Denk mee met OCW' bijeenkomst. Tijdens deze sessies gaan leraren en schoolleiders in gesprek met leraar-ambtenaren over onderwijsbeleid. De volgende ‘Denk mee met OCW’ vindt plaats op woensdag 21 november.
Verder lezen ›

Verbinding po-vmbo

10 juli 2018 - Koers

Op 14 juni tijdens het directeurenoverleg informeerde Agnes van Waardhuizen u over het volgende:
Verder lezen ›

Terugblik Koersdag 26 maart 2018

11 juni 2018 - Koers
Op 26 maart ontmoetten zo’n 140 leidinggevenden van onze po en vo scholen elkaar bij het Montaigne Lyceum in Den Haag. Deze bijeenkomst had als doel elkaar te inspireren en informeren over de thema’s van de koers van Lucas Onderwijs, visievorming met je team en de vertaling hiervan naar een schoolplan.
Verder lezen ›

Lucas Onderwijs Prijs naar Kristal en Hofstad Lyceum

10 maart 2018 - Leerkracht
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Lucas Onderwijs zijn twee scholen in het zonnetje gezet. De Gender & Sexuality Alliance-groep van het Hofstad Lyceum en basisschool Het Kristal hebben voor hun inzet de Lucas Onderwijs Prijs gekregen.
Verder lezen ›