Klimaatscholier Sara in New York voor UN Climate Change Summit

Van 20 tot en met 25 september 2019 maakte Sara deel uit van de Nederlandse delegatie bij de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (UN Climate Change Summit). Samen met onder andere minister-president Mark Rutte en minister Sigrid Kaag, reisde Sara af naar New York. Hier maakte zij zich hard voor een grotere betrokkenheid van jongeren bij het klimaatbeleid.

Met het vliegtuig naar New York voor een klimaatconferentie… Een beetje tegenstrijdig, beaamt ook Sara (17), leerling van het Montaigne Lyceum in Den Haag. “Ik heb oprecht getwijfeld of ik zou gaan. Maar ik vond dat ik meer kon bereiken door mee te doen, dan wanneer ik thuis zou blijven. Daarom besloot ik toch te gaan. Natuurlijk zorg ik dat mijn vlucht gecompenseerd word.”

Oproep voor klimaatscholier

Vanuit de schoolbanken naar de VN klimaattop; het lijkt onmogelijk, maar Sara bewijst dat het kan. Deze zomer plaatste het ministerie van Buitenlandse Zaken een oproep voor een klimaatscholier. Met een filmpje pitchte Sara waarom juist zij mee zou moeten naar New York: “Ik wilde heel graag met eigen ogen zien hoe diplomatie op dit hoogste niveau werkt. Hoe wordt er omgegaan met zo’n veelbesproken thema en in hoeverre wordt het probleem erkend?” Na haar pitch mag Sara op gesprek bij het ministerie. Nog diezelfde dag hoort ze dat zij naar New York mag!

De kracht van jongeren die zich verenigen

En dan loop je ineens in New York tussen wereldleiders en jongeren van over de hele wereld. Voor het eerst was er dit jaar tijdens de UN Climate Change Summit een jongerenklimaattop: Youth Climate Summit. “Je verenigen met zoveel jongeren met verschillende achtergronden maar eenzelfde visie, voelt zo krachtig”, vertel Sara. Natuurlijk had ze het liefst aan tafel gezeten bij de wereldleiders, maar zo ver is het nog niet. “Maar het feit dat we nu een eigen top hebben, geeft wel aan hoe serieus we genomen worden.”

Hoogste tijd voor échte bewustwording

Gelukkig maar, want Sara heeft een missie. Als het aan haar ligt, komt er per direct meer aandacht voor de omvang van het klimaat¬probleem en de werkelijke impact. “Neem bijvoorbeeld de opwar-ming van de aarde. Veel mensen denken ‘Lekker, een paar graden warmer in de zomer’. Maar we zijn ons niet bewust van de gevolgen op lange(re) termijn of grote(re) afstand. Hier stijgt de temperatuur misschien bijna niet, maar rond de Evenaar wordt het misschien wel 10 graden warmer. Met alle gevolgen van dien!”

Nationale projectweek

En dus deed Sara minister-president Rutte en minister Kaag in New York een suggestie die positief ontvingen werd: de nationale projectweek. Een projectweek over klimaatverandering voor het hele onderwijs – van basisschool tot universiteit. “In zo’n week moeten we het probleem heel concreet maken. Dus: wat zijn de effecten van mijn gedrag nu, zowel dicht bij huis als verder weg, nu en op lange termijn? Maar ook: heeft het nog wel zin om te veranderen, zijn we niet al te laat? En: hoe kan ik zelf mijn steentje bijdragen en is dat geen druppel op de gloeiende plaat?” Sara is er van overtuigd dat als we ons bewust worden van de werkelijke impact van ons gedrag, iedereen er alles aan wil doen om het klimaat te redden.


Inmiddels is Sara weer thuis. Nóg gepassioneerder voor het klimaat en geïnspireerd en vol energie om zich verder in te zetten tegen klimaatverandering.

Op koers

Lucas Onderwijs benoemt in haar KoersBeweging 2022 vijf hoofdthema’s die het hart van ons onderwijs raken. Een van die thema’s is Toekomstgericht onderwijs waarin we ons ten doel stellen dat in 2022 al onze leerlingen in staat zijn zich te ontwikkelen tot wereldburgers, die samen met anderen tot creatieve oplossingen kunnen komen voor een diversiteit aan problemen. Sara’s deelname aan de UN Action Climate Summit sluit hier naadloos op aan.

Terug naar vorige pagina