Veel kinderen komen binnen met een taalachterstand. De school heeft onlangs een traject voor Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) gegund gekregen en krijgt daardoor een TOP VVE scholingstraject van Vinci voor anderhalf jaar voor de leraren van de groepen 1 & 2. De scholing is toegekend door de Gemeente Den Haag aan ’t Palet nadat collega Saskia Kaptein de school had aangedragen als good practice VVE in Den Haag.
Dinsdag 10 oktober is de feestelijke startbijeenkomst van het scholingstraject op t Palet. Het hele onderbouwteam en de directie van ’t Palet en de trainer van Vinci worden door de gemeente getrakteerd op prachtige bloemen en taart. Maar vooral op een prachtig traject: tijdens het anderhalf jaar durende scholingstraject worden teamleden getraind en gecoacht door Vinci. De leraren uit de groepen 1 & 2 volgen zes trainingen en een deel van hen gaat een Professionele LeerGemeenschap (PLG) opzetten rondom dit thema om te zorgen dat de opgebouwde kennis goed door ontwikkeld wordt, geborgd is en op de agenda blijft binnen het team, ook op de lange termijn. Naast de trainingen komt ook een interieur specialist naar de school om te kijken hoe de inrichting aantrekkelijk en educatief sterk ingericht kan worden om de kinderen optimaal te stimuleren en tot leren te laten komen. Ten slotte worden ook de ouders betrokken bij dit traject. In een groep van 8-10 gemotiveerde ouders en het ouderprogramma Pageturner, waarbij digitale prentenboeken centraal staan, wordt de gewoontevorming van voorlezen bewerkstelligd.
Het belang van VVE in Den Haag
Esther Reesink, projectleider Haags Leernetwerk Kwaliteit VVE, is ook aanwezig bij de feestelijke start en vertelt: “De gemeente Den Haag heeft resultaatafspraken gemaakt ten aanzien van het verhogen van de educatieve kwaliteit met partijen in de stad naar aanleiding van de Haags Educatieve Agenda. Om met elkaar te leren zijn goede voorbeelden in de stad opgehaald en de allerbeste casus daartussen was ’t Palet. Zij hebben daarom het professionaliseringstraject van TOP VVE gegund gekregen van de gemeente”.
Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is een programma dat zich richt op jonge kinderen met een (mogelijke) onderwijsachterstand. Het doel van de VVE is om de mogelijke achterstand tegen te gaan en ervoor te zorgen dat de kinderen goed voorbereid zijn op de basisschool. VVE op t Palet richt zich op Voorschoolse educatie (dit gebeurt op de peuterleerplek en richt zich op peuters van 2 à 2,5 en 3 jaar) en Vroegschoolse educatie (dit gebeurt op de basisschool en is gericht op kleuters).
Het VVE-programma richt zich op meerdere ontwikkelingsgebieden. Het omvat de:
- Taalontwikkeling. Hierbij gaat het om woordenschat en het stimuleren van de beginnende geletterdheid.
- Beginnende rekenvaardigheid. Hierbij gaat het om het leren tellen, het meten en de oriëntatie in ruimte en tijd.
- Motorische ontwikkeling. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van de grove en de fijne motoriek.
- Sociaal-emotionele ontwikkeling. Hierbij gaat het om het stimuleren van zelfstandigheid, zelfvertrouwen en het samen spelen en werken.
Ouders worden hier nadrukkelijk bij betrokken.
Lucas Onderwijs is trots op ’t Palet dat zij met zoveel toewijding en plezier zich richten op de vroeg- en voorschoolse educatie, waardoor de kinderen een betere start maken aan het begin van de basisschool. Dat kan een positief effect hebben op hun verdere schoolloopbaan.