Stichting voor bijzonder en openbaar primair en voortgezet onderwijs in de regio Haaglanden
LUCAS ONDERWIJS

Post-hbo opleiding Digitale geletterdheid & digitale didactiek

Verrijk je onderwijs met digitale tools en ga praktisch aan de slag met een verandering binnen je eigen school. Alles wat je leert is direct toepasbaar.

 

Onze leerlingen groeien op in een wereld waarin media en technologie niet meer weg te denken zijn. Om hun weg te kunnen vinden in deze digitale wereld is het belangrijk dat zij niet alleen kunnen rekenen, lezen en schrijven, maar ook digitaal geletterd zijn. Maar wanneer is iemand digitaal geletterd, hoe zorgt de school ervoor dat leerlingen digitaal geletterd worden en hoe kunnen digitale tools jouw onderwijs ondersteunen? Tijdens de post-hbo opleiding Digitale geletterdheid & digitale didactiek van Lucas Onderwijs en Hogeschool Leiden werk je aan je eigen digitale geletterdheid én die van je leerlingen.

 

Wat leer je

Praktisch leert de opleiding je bewustere keuzes te maken bij de inzet van werkvormen en technologie. Met veel creativiteit ga je aan de slag deze digitale vaardigheden te vertalen naar jouw eigen praktijk.

 

Daarnaast leert de opleiding je om te gaan met trends op het gebied van onderwijsvernieuwing en technologie. Hoe kun je deze toepassen in het onderwijs? Je onderzoekt welke ontwikkelingen passen bij de onderwijsvisie van jouw school en we besteden aandacht aan vaardigheden om je team te motiveren. Het ontwikkelen van een langetermijnvisie is hierbij noodzakelijk; dit doe je in samenspraak met je directie. De visie vertaal je vervolgens naar concrete toepassingen voor jou en je collega’s.

 

Thema’s die aan bod komen

Naast de vier basisvaardigheden van digitale geletterdheid (ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking) komen ook thema’s als online samenwerken, leren op maat, leren door te doen, gamification en serious gaming, motivatie, coaching en duurzaam veranderen aan bod.

Tijdens de opleidingsdagen staan we stil bij de theorie van deze onderwerpen en maken we de vertaling naar jouw onderwijspraktijk.